en sr

Korisni tekstovi

Korisni tekstovi

Po prvi put u Beogradu i Balkanu

U Beogradu će u martu 2023. godine na Beogradskom sajmu po prvi put biti održan međunarodni sajam drvne industrije ALL4WOOD. Sajam će biti održan u periodu od 8 do 11. marta 2023. godine.

Manifestacija će okupiti  brojne predstavnike iz različitih sektora drvne industrije – proizvođače  drveta i MDF, iverice, parketa, prateće industrije nameštaja i opreme, alata i mašina za obradu drveta.

Beogradski sajam, kao domaćin specijalizovane All4Wood manifestacije, biće mesto na kome će biti dostupne inovacije proizvođača opreme i materijala za obradu drveta i nameštaja.

Rastom kapaciteta drvne industrije zemlje Balkana su dostigle značajne rezultate sa tendencijom daljeg rasta u ovoj oblasti:

  • +50 biliona eura izvoza drvne industrije
  • +35 biliona eura izvoza nameštaja
  • 22,4 miliona hektara pod šumom

Iskoristite priliku da pronađete nove dobavljače opreme za proizvodnju nameštaja, stolarije,  okova i alata. Ovo je mogućnost da uporedite aktuelne ponude domaćih i stranih proizvođača i dobavljača i dobijte nove ideje za proširenje asortimana proizvoda i povećanje opsega poslovnih kontakata.

Posetite sajt All4Wood

Korisni tekstovi

energetska efikasnost

Energetska efikasnost građevinskih objekata

Energetska efikasnost građevinskoj objekta podrazumeva iskorišćenje manje količine energije za stvaranje optimalnih uslova za radi i boravak u istome i tada govorimo o energetski efikasnim zgradama. To dalje znači da obavljanje aktivnosti, odnosno, život i rad u istima, zahtevaju manju potrošnju energije za zagrevanje ili hlađenje, osvetljenje i druge potrebe za boravak i rad ljudi.

Zbog čega uopšte treba da vodimo računa o energetskoj efikasnosti zgrada?

Manja potrošnja energije može da nas navede na princip štednje, ali kada se radi o energetskoj efikasnosti zgrada, smanjenje potrošnje energije zapravo podrazumeva unapređenje postojećih objekata do nivoa da je život i rad u njima komforan a uz istovremeno postizanje smanjenja potrošnje energije.

Pored stvaranja boljih i kvalitetnijih uslova za boravak u njima, energetska efikasnost objekata direktno u utiče i na zaštitu životne sredine i održivost.

Štetne emisije gasova naslate sagorevanjem fosilnih goriva dokazano utiču na klimatske promene i nastajanje ekstremnih vremenskih uslova. Na postepeno smanjivanje emisija CO2 najpre do 2030, a potom i do 2050. godine, obavezala se većina zemalja. Način na koji je to planirano da se postigne su dve osnovne mere: energetska sanacija postojećih objekata i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije

Stambene i poslovne zgrade troše preko 40% naše primarne energije. Takođe na njih se odnosi i preko 72% ukupne proizvodnje električne energije i 55% potrošnje prirodnog gasa. I što je najvažnije, zgrade su odgovorne za više od trećine ukupne emisije CO2.

Kako postići da zgrada bude energetski efikasna?

Prilikom gradnje novih objekata, princip energetske efikasnost građenog objekata može od samog početka da se primeni. Na tržištu postoje savremeni građevinski materijali koji smanjuju potrošnju energije za održavanje optimalne temperature, kao i tehnološki unapređeni uređaji i elektormaterijali koji troše minimum energije za rad.  Kod  već izgrađenih objekata radi se sanacija i unapređenje u cilju smanjenja potrošnje energije u meri u kojoj je to moguće.

Zamena stare i dotrajale stolarije novom jedan je od načina da se objekat prilagodi principu energetske efikasnosti. Proizvođači PVC i aluminijumskim vrata i prozora konstantno unapređuju tehnologije kako bi se smanjio gubitak toplote i održala željena temperatura unutar objekta.

Takođe vrlo važan i efiksan način za postizanje smanjenja utroška energije je termo-izolacija objekta. Toplotna izolacija poslovne zgrade, stambene zgrade ili kuće značajno doprinosi smanjenju trošenja energenata za grejanje.

Na dalje, unapređenje energetske efikasnosti na postojećim objektima može se postići i zamenom instalacija, postavaljanjem solarnih panela, uvođenjem toplotnih pumpi, ali i sitnijim promenama poput zamene sijalica i štedljivim, nabavkom novih kućnih apaata koji troše manje struije za obavljanje funkacija za koje su namenjeni.

Inicijativa za energetsku efikasnost u Republici Srbiji

Usvajanjem Nacionalne strategije održivog razvoja Republike Srbije 2008. godine, sa Akcionim planom za sprovođenje, energetska efikasnost je utvrđena kao prioritetna mera ovog strateškog okvira. Usvojen je Prvi nacionalni plan za energetsku efikasnost RS 2010. godine i od tada Republika Srbija intenzivno radi na implementaciji energetske efikasnosti u skladu sa Direktivom 2010/31/EU U Evropskog parlamenta i Saveta od 19. maja 2010. godine o energetskoj efikasnosti zgrada

U martu 2017. godine objavljen je „Priručnik za eneregetsku sertifikaciju zgrada (ESZ) – vodič za investitore, izvođače i projektante“ kao jedan od rezultata dugogodišnje  saradnje GIZ -a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) i Ministartstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Više o energetskoj efikasnosti zgrada u Srbiji, Zakone, Pravilnike i propise možete videti na linku

No comments to show.